Zacusca de dovlecei

de Bucataras Diana in Zacusca, 6 Noi 2016 | 5228 vizualizari

 

M-am conservarit anul acesta cam pentru 2 ani zic eu... :) Acum vreo 10-12 ani mi-am promis ca nu o sa mai fac niciodata zacusca - deoarece dupa ce am muncit vreo 3 zile si am facut cca 10 kg de zacusca,mi s-a stricat toata :((( Dar am gasit cateva retete de zacusca care mi-au placut si uite asa am facut zacusca de dovlecei, de ciuperci, de peste, picanta si nepicanta... Acum va spun reteta pentru zacusca de dovlecei, picanta si nepicanta.

 

INGREDIENTE

  • 4 kg de dovlecei
  • 700 g praz,
  • 800 g ceapa,
  • 1500 g rosii,
  • 1500 g ardei gras rosu/kapia/gogosar,
  • 2 morcovi,
  • 200 ml ulei,
  • sare,
  • piper dupa gust,
  • foi dafin,
  • cativa catei usturoi,
  • un praf ienibahar,
  • cateva boabe coriandru
  • Pentru zacusca picanta:
  • 1 ardei iute tocat si un praf fulgi de chili
Portii: 9
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca de dovlecei:

Spalam dovleceii si ii dam pe razatoare, adaugam putina sare si ii lasam la scurs intr-o strecuratoare. Coacem, curatam ardeii si ii taiem bucatele. Tocam ceapa si prazul marunt.Curatam morcovii si ii radem. Oparim rosiile, le scoatem pielitele si le dam prin robot. Punem o cratita cu fundul gros pe foc adaugam uleiul, punem ceapa si lasam 2-3 minute amestecand tot timpul, apoi adaugam o cana de apa si lasam la inabusit la foc potrivit. Dupa cca 10-15 minute adaugam morcovul si lasam sa se inabuse in continuare. Cand scade zeama,mai adaugam apa fierbinte. Adaugam dovleceii si ardeii copti cand este inmuiata ceapa si lasam sa fiarba cam 10 minute apoi adaugam rosiile, sarea, piperul si dafinul. Lasam sa fiarba, amestecand des, pana scade zeama. Potrivim de sare. Adaugam usturoiul si oprim focul.Daca ne place si gustul picant facem si zacusca picanta.

Punem jumatate din cantitate in borcane iar in cealalta jumatate adaugam 1 ardei iute tocat si un praf fulgi de chili sau dupa gust si mai dam intr-un clocot. Oprim focul, lasam sa se linisteasca si punem in borcane. Sterilizam 30 de minute din momentul in care a inceput sa fiarba apa. Lasam borcanele sa se raceasca sub paturi/prosoape pana a doua zi. Servim cu mare pofta!

TIPS-URI

1

Pentru a face cat mai putina mizerie si pentru a evita spargerea borcanelor, puneti borcanul intr-o tava de inox si umpleti-l.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de dovlecei" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (10)

Cris2711 1

06.11.2016, 10:58

ce buna este zacusca

Bucataras Diana 1

06.11.2016, 11:40

Chiar e bunuta.

anca_rm 1

07.11.2016, 10:08

ce zacusca buna ai pregatit

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

ieri la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

ieri la 11:25

Cornulețe fragede - Rețeta rapidă și gustoasă

ieri la 10:21

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Zacusca de dovlecei